Postrånevandringen 2022 ÄR INSTÄLLD p g a Covid-19

Start kl 9.00-10.00 från Hållstugan i Margretetorp
resp parkeringsplatsen vid kyrkan i Ö Karup.

Biljettpris: 4-15 år 50:-  över 15 år 100:-

OBS! Sista målgång 14.00 OBS!
Startande från Ö Karup ordnar själv returresan!

Gengångare

Vandringen som årligen arrangeras av Föreningen Framtidsbygd Hjärnarp går på historiska marker. Färden går från norrsidan av Hallandsåsen där tre riksvägar går parallellt, nya E6:an, gamla E6:an och den ännu äldre riksvägen, där drottning Kristina färdades när hon lämnade Sverige för Rom. Det sägs att hon går igen på åsen, så det finns anledning att hålla utkik efter både henne och andra gengångare, drottning Margareta, postrånare, snapphonor och Hacka-Greta, alla förknippade med åsen.

Den norske post

På den gamla riksvägen reds posten mellan Danmark och Norge. 1757 blev postiljonen överfallen och rånad på 1680 skilling banco, oerhört mycket pengar för tiden, i trakten av Simontorp. Brottet blev aldrig uppklarat. En minnessten påminner oss idag om händelsen.

Bröd och skådespel

Vid ett 10-tal kontroller får du uppleva historiska händelser. Postridaren blir förstås rånad! Våra riksspelmän underhåller. Förfriskningar blir det också vid en del kontroller, så det är inte nödvändigt med någon stor matsäck.

Friskvård

Vandringen över åsen är 12 km lång och är framför allt en folkhälsoinsats där du får ett ordentligt motionspass under lättsamma former. Det skall vara skönt, avkopplande och roligt. Man går i sin egen takt och alla kan vara med, från farmor till bebisen i barnvagn och hunden. Det finns också en avkortad variant och färdvägen avpatrulleras med jämna mellanrum, ifall någon inte skulle orka ända fram.

Start och mål

Start och mål är i Margretetorp. Det går buss därifrån till Östra Karup, där själva vandringen börjar. Bussarna går i skytteltrafik till starten. Det är 7-800 personer som brukar vandra även långväga ifrån.
OBS! Det går inga bussar från Margretetorp till Östra Karup efter målgång!

Kom med!

Så kom och var med du också där alla andra är denna söndag. Ta med familj, släkt och vänner från när och fjärran. Det är bedövande vackert på Hallandsåsen så här års!

Väl mött!

Stolta Sponsorer av Postrånevandringen: